08 жовтня/ 02:15/ / СВІТ
Хочете більше вітаміну D? Додайте цю рибу у свій раціон
Інф.

Вітамін D – це жиророзчинний вітамін, необхідний для засвоєння кальцію та росту клітин. Природним його джерелом є жирна риба, наприклад лосось, сардини та скумбрія. Про це пише Verywellhealth. Риба багата на вітамін D завдяки тому, що харчується фітопланктоном і зоопланктоном. За інформацією Національного інституту охорони здоров'я США, ці організми плавають близько до поверхні води та поглинають сонячні ультрафіолетові промені, завдяки чому у них накопичується вітамін D.
Видання назвало 6 видів риби, у якій найвищий вміст цього вітаміну.
1. Райдужна форель
В одній порції (85 г) райдужної форелі міститься 16,2 мікрограма вітаміну D. За даними того ж Національного інституту охорони здоров'я США, така кількість риби забезпечує 81% добової норми вітаміну.
Крім того, у цій рибі є корисні жири, білок та інші вітаміни. Вона має ніжну, листкову консистенцію та м’який смак.
2. Скумбрія
У ній вміст вітаміну D майже такий самий, як і в райдужній форелі. Також ця риба багата на омега-3 жирні кислоти.
Зазначається, що додавання корисних жирів до раціону знижує ризик серцевих захворювань, деменції та хвороби Альцгеймера.
3. Лосось
У 85 грамах цієї риби - 14,2 мкг вітаміну D. За інформацією Міністерства сільського господарства США, в дикому лососі міститься більше вітаміну D, ніж у фермерському. Дослідження, опубліковане 2019 року в науковому журналі MDPI, показало, що порція лосося, вирощеного в Балтійському морі, містить від 556 до 924 міжнародних одиниць (МО) вітаміну D.
Лосось також багатий на вітаміни групи В, необхідні для росту клітин, відновлення ДНК, здоров'я мозку та нервової системи.
4. Сардини
У порції із двох сардин міститься 1,2 мкг вітаміну D. Цю невелику рибу можна їсти просто з банки або додавати до салатів, пасти чи піци.
Сардини також багаті на омега-3 жирні кислоти, вітаміни групи В, білок і кальцій.
5. Тунець
У 85 грамах тунця - 1 мкг вітаміну D. Тунця можна готувати на грилі, запікати, смажити на грилі або обсмажувати на сковороді. Ви також можете приготувати з нього салат, додавши селеру та цибулю. Як свіжий, так і консервований тунець багатий на вітаміни D та A, а також білок.
Більше новин читайте на наших інтернет-ресурсах:
Телеграм-канал - Facebook - Instagram.