вівторок

18 листопада

2025 р.

Надіслати новину

08 листопада/ 20:20/ / ЕКОНОМІКА

Заготівля року: більше картоплі, менше стрессу

Інф.

54676556754

Експерти прогнозують важку зиму 2024–2025 років, тому багато українців починають готуватись до зими вже з осені.
Ціни на картоплю почали різко зростати: якщо на початку жовтня кілограм на миколаївських ринках коштував близько 20 грн, то до листопада ціна піднялась до 35 грн. Причиною цього стало збільшення попиту з боку оптових компаній та проблеми з прибиранням врожаю через дощі. Проте експерт Світового банку Оксана Руженкова запевняє, що хороші врожаї картоплі в Польщі та Німеччині допоможуть збалансувати ситуацію, і при необхідності в Україну буде імпортовано дешевшу картоплю. Вона радить закуповувати картоплю на зиму, особливо для людей з низьким доходом, оскільки в майбутньому ціни, ймовірно, не опустяться нижче 25–28 грн за кілограм.
Морква цього року не дуже хороша, і є ризик, що вона не збережеться до весни, тому краще купувати її по мірі необхідності. А от з буряком в Україні проблем немає, його можна закуповувати за потребою.
Економіст Олег Пендзин радить не тільки робити запаси продуктів, але й розробляти стратегії виживання на зиму. Заготівлі, такі як соління та консервування, допоможуть значно знизити витрати на їжу взимку, особливо якщо продукти були вирощені на власному городі або отримані від сусідів. Заготівлі будуть ефективними, якщо продукти були куплені за доступною ціною або вирощені власноруч, адже купувати овочі для заготовок за високими цінами не має сенсу.
Одним з найзручніших і корисних способів зберігання продуктів є заморожування. Експерти радять заморожувати овочі, такі як броколі, кольорову капусту, баклажани, помідори, корінь селерії та петрушку.
Віра Сепаненко.

 

реклама

Південна правда МБТІ 808 Дністровська окрема бригада підтримки